Instruktörer

2013 års föreläsare & instruktörer:

Vi är mycket stolta att återigen kunna presentera en mycket meriterad uppställning internationella och lokala föreläsare och instruktörer. Hela idén med Tjäröfestivalen är att du skall ha möjlighet att höra om och prova på helt nya paddelupplevelser.

ERIK B. JÖRGENSEN (DANMARK):

136 dagar i kajak och 6 400 kilometer krävdes för att dansken Erik B. Jörgensen skulle nå runt hela Skandinavien i kajak. Detta var inte hans första långpaddling, inte heller hans första äventyr. Erik är den före detta militären som deltagit i Siriuspatrullen, paddlat Danmark runt och korsat inlandsisen. I höst kommer han till Tjärö för första gången.

 

SOFIA PALDANIUS (SVERIGE):

Sveriges snabbaste, kvinnliga kanotist har siktet inställt på Rio 2016. Du anmäler dig inte till Sofias pass om du vill glida fram genom Blekinges skärgård. Vill du däremot hitta en mer effektiv paddlingsteknik är tjejen med 42 individuella SM-guld och 2 EM-guld du ska (försöka) hänga på.

 

GORDON BROWN (SKOTTLAND):

Gordon Brown behöver ingen närmare presentation men denne lugne stjärninstruktör har skrivit boken, gjort filmen och driver till vardags Skyak Adventures på ön Skye i Skottland. 2011 besökte Gordon Sverige och Tjäröfestivalen för första gången och vi är glada att kunna säga välkommen tillbaka även 2013.

 

OSCAR CHALUPSKY (SYDAFRIKA):

Elvafaldige surfskivärldmästaren och ”Mr Epic” från Sydafrika kommer för att dela med sig av sina kunskaper om paddling i allmänhet och i surfski till havs i synnerhet. Precis som ifjol har vi bokat M/S Arholma för att få en skön tur ut till de fina vågorna (eller i värsta fall skapa helt egna vågor).

 

CARIN GREEN (SVERIGE):

Ägare av Horisontkajak och rutinerad instruktör med en av de högsta utbildningarna i landet: BCUs 4 leader award samt Wilderness First Aid, xaminator inom NIL och examinator på nivå 3 (Blå) Euro Paddle Pass. Paddlar gärna på fel sida om vattenytan och smiter gärna iväg till Wales för att få paddla vågor eller till Grönland för att guida bland isberg. (Ersätter Vajda).

 

NICOLAI ILCUS (DANMARK):

Rutinerade Nicolai Ilcus har frilansat som instruktör på både Tjäröfestivalen och West Coast Water och kommer nu tillbaka enligt önskemål. ”Arrow-Nicolai” är en stjärna på balans, räddningsövningar och vi kommer att försöka hinna med flera olika kurser med honom under helgen.

 

BJÖRN THOMASSON (SVERIGE):

Få kan så mycket om design och konstruktion av kajaker, framför allt grönländska kajaker. Björn får ta på sig skulden för att så många paddlare fastnar i källaren om vintern för att bygga sin egen kajak, inte sällan en av Björns modeller, som Black Pearl.

 

ANDREAS ALVEHUS (SVERIGE):

Andreas är kajakinstruktören som älskar vågor och lek. Hans programpunkt Tillämpad räddningsteknik är för dig som reda kan grundläggande kamraträddning och vill utveckla räddningstekniker, bogsering och färdigheterna för svåra situationer.

 

GÖRAN ”DR KAJAK” PETERSSON (SVERIGE):

Låt Mr glasfiber visa dig hur man handskas med plast och spakel innan du går loss på glasfiberskadan. Göran svarar på alla frågor om kajakrelaterade skador och tar sig an dem i mån av tid.

 

 

HEIN VAN ROOYEN (SYDAFRIKA):

Hein van Rooyen är en ödmjuk kille och en av hjärnorna bakom Carbonology surfskis. Han har haft stor framgång som racingkanotist och 2010 släppte han, genom Carbonology Sport, sin första surfski, Atom. Nu har företaget sex modeller. Hein är dessutom van vid svenska då han under flera år varit med i Volvo Ocean Race.

 

 

MICHAEL GULLVERT (SVERIGE):

Michael Gullvert är licensierad forsinstruktör och ingår i examinationsgruppen för licensierad forsinstruktör i Svenska Kanotförbundet. Michael började forspaddla i Sjoa, Norge 1995. År 2001 startade han företaget Eskapader, som utbildar i forspaddling och forssäkerhet, klippklättring och isklättring. 2012 gav han ut boken ”forspaddling i södra Sverige” som vann en guldpaddel på Forsgalan för Årets tillskott.

OBS: Alexander Carlsson som också är licensierad forsinstruktör kommer att bistå Michael i aktiviteterna på Tjärö. Alexander är delägare i Eskapader.

PHILIPP KLEMENT (SVERIGE):

Philipp Klement brinner för att sitta i sin Grönlandskajak och paddla långt både över och under vattnet. Att rolla i de mest konstiga lägen tycker han är roligt och hoppas få träffa många likasinnade för att lära ut och även lära sig något nytt själv.

 

 

MATTIAS MELDERT (SVERIGE):

Mångsysslare som trivs lika bra i surf-, fors- och havskajak. När han paddlar havskajak ska den helst vara grönlandsinspirerad och en grönlandspaddel är en självklarhet. Idag kan man köpa grönlandspaddlar i kolfiber men Mattias tycker att det är desto mer tillfredställande att själv snida en paddel i trä. Han vill nämligen ha den perfekt anpassad till sitt egna kroppsmått. Väljer man vettiga träslag blir vikten dessutom riktigt låg hävdar han.

 

Dessutom: Robert Ekholm, Bengt Ignell och Bengt Sjögren